top of page

Explorers 15 tot 18 jaar

Op zaterdagavond (om de week) om 19:00 start er bij scouting de Kralingsche Troep een enthousiaste groep explorers vanaf 15 jaar. Op deze avonden doen ze uitdagende, gezellige activiteiten met elkaar. Anders dan bij de scouts, organiseren en plannen de explorers hun opkomsten zelf, en voeren ze samen met de hele groep uit. ( af en toe natuurlijk met een beetje hulp van hun begeleiding). De explorers doen  activiteiten die passen bij hun leeftijd, met een grote diversiteit. Denk aan outdoor, maatschappelijk, teamspirit, technieken, en natuurlijk een hoop lol! Daarnaast plannen de explorers ook hun eigen zomerkamp naar het buitenland(!).

 

De Explorers van de Kralingsche Troep bestaan, met een paar kleine onderbrekingen, sinds 12 augustus 1988 onder de naam: “Rowan-afdeling Oubaas Bruinzeel”. (Rowans waren alleen jongens)

Per 1 januari 2011 is de Rowan-afdeling omgevormd tot de gemengde speltak Explorers.

Het naambandje met de tekst “Rowan-afdeling Oubaas Bruinzeel” en het oude speltakteken van de Rowans “de Wing” blijven behouden.

 

Exploreropkomst

De jongeren van 15 tot en met 18 jaar organiseren hun eigen activiteiten en maken hun eigen programma.

Zo leren ze om te gaan met verantwoordelijkheden en worden ze zelfstandig. Zelfs buitenlandse reizen kunnen deel uitmaken van het afwisselende programma.

​

Ze maken samen plannen. Bepalen hun eigen avontuur. Daarom is geen dag hetzelfde. Van speleologie tot straattheater, van zeezeilen tot zingen, van kampvuur in Kroatië tot afzien op de Ourthe…, Abseilen, kanovaren, primitief kamperen, dagje strand en lekker stappen in dezelfde vakantie. Je eigen mok uit berkenhout hakken. Niks is onmogelijk.

Organisatietalent

​

Plannen maken is één. Samen plannen uitvoeren is twee. Het vraagt organisatietalent. Je moet er voor praten en luisteren, en besluiten nemen. Maar organiseren valt te leren. Want Explorer ben je gelukkig niet in je eentje. De taken worden verdeeld. Ieder speelt z’n eigen rol in het team. De organisator coördineert de voorbereiding en uitvoering van het plan. De contactpersoon zoekt externe hulp indien gewenst. De opinieleider zorgt dat iedereen z’n ei kwijt kan over het plan. En de creator zorgt dat iedereen in actie komt. Er is bovendien een handboek. Daarin staan deze rollen beschreven. Alle taken die er zijn bij het voorbereiden en uitvoeren van een activiteit komen aan bod.

​

Ruimte en respect

Avontuur is het onbekende verkennen. Daar ligt de grootste uitdaging. Bij de Explorers krijg je de ruimte om je eigen talenten te ontwikkelen. Kansen genoeg. Het is aan jou om ze te benutten. Maar Explorer ben je niet vrijblijvend. Je hebt respect voor jezelf en voor anderen. Je wilt leren van alle culturen in de wereld. In binnen- en buitenland. Je bent tenslotte lid van een internationale vereniging. Als Explorer heb je trouwens ook respect voor je natuurlijke omgeving. Logisch eigenlijk. Geen beter leven dan buitenleven. En daar moet je zuinig op zijn.

​

Begeleiding

Explorers zijn oud en wijs genoeg. Leiding heb je niet meer nodig. Begeleiding kan nog wel handig zijn.

Van begeleiders mag je dus best wat verwachten. Niet dat ze je bezighouden. Geen voorgekookte activiteiten. Wel dat ze je net dat laatste zetje geven. Dat ze je een goeie reden geven om uit je luie stoel te komen. En een beetje hulp als het plan dreigt te stranden. Een goeie begeleider staat niet aan de kant uit z’n neus te eten, maar doet actief mee.

De taken van de begeleider bestaan uit veiligheid en verantwoordelijkheid

 

Ceremoniën

Deze zijn een aspect van het scoutingprogramma, dat in het bijzonder gericht is op het ondersteunen van de groepsverbondenheid.

Er zijn enkele landelijk vastgestelde ceremoniën. Daarnaast is er ruimte voor eigen ceremoniën in een groep of eenheid.

 

Installatie

Scouting Nederland kent voor Explorers een bereidverklaring bij de installatie:

 

Als Explorer wil ik samen met anderen

De wereld om mij heen ontdekken

En deze meer leefbaar maken.

Met de inzet van mijn mogelijkheden

En met eerbied voor alles wat leeft

Wil ik de kansen die ik krijg benutten.

Ik probeer zo goed mogelijk om te gaan

Met de middelen die mij ter beschikking staan

En ik respecteer mij zelf en anderen.

 

Scouting Nederland kent voor Explorer-begeleiders een belofte:

 

Ik beloof mijn best te doen

voor jullie een goede begeleider te zijn

en jullie te helpen goede Explorer te zijn.

Ik beloof ook bewust het goede te zoeken en te bevorderen.

Ik wil dat samen doen met de andere begeleiding van onze groep.

Jullie kunnen op mij rekenen.

 

Uniform en Badges

Als je lid bent van onze groep draag je een Scoutfit blouse. Deze koop je zelf als je lid wordt. Als je vervolgens geïnstalleerd wordt krijg je hier het een en ander bij uitgereikt. Hieraan kan iedereen zien dat je een Scout bent, wat voor een Scout en waar je vandaan komt. Ook begint met een Scoutfit iedereen gelijk. Je kunt zo dus niet aan iemand zijn kleren zien of iemand rijk of arm is.

​

Verschillende kleuren

Elke speltak binnen Scouting heeft haar eigen kleur Scoutfit. Hieronder zie je een afbeelding van de verschillende Scoutfits die binnen onze groep worden gedragen.

beverspagina.png

De Explorers dragen een brique explorerblouse,
een blauwe spijkerbroek en de oranje groepsdas met dasring.
Op het uniform dragen ze een groepsnaambandje (op de rechtermouw),
de oude regiobadge, de dukdalf  (boven de rechter borstzak),
een paars installatieteken (op de linker borstzak) en
een speltakteken van de explorers (op de rechterborstzak).
Kamp- of andere bandjes zitten op de linkermouw.
De Explorers en hun begeleiding dragen de oude scoutinghoed met vier deuken.

bottom of page