Kralingsche Troep - Scouts - Klasse-eisen - installatie-eisen

Knopen (naar installatie)
(naar 3e klasse)

Enkele knoop of halve steek

De enkele knoop is een van de makkelijkste knopen die er bestaan. Hij is goed te gebruiken om aan het uiteinde van een touw een verdikking te maken. Nadeel van de knoop is dat hij erg vast komt te zitten als er grote kracht op komt te staan, zodat je hem dan moeilijk of zelfs helemaal niet uit elkaar kunt krijgen.


Platte knoop


De platte knoop wordt gebruikt om twee touwen van gelijke dikte aan elkaar te knopen. De platte knoop is altijd makkelijk los te krijgen door de twee lussen weer uit elkaar te schuiven. Indien je twee touwen van ongelijke dikten aan elkaar wilt knopen, gebruik dan liever een schootsteek. Als je de platte knoop niet goed maakt (bijvoorbeeld twee keer links over rechts) dan krijg je een "oud wijf"


Schootsteek

De schootsteek gebruik je om twee touwen van ongelijke dikten aan elkaar te knopen, maar je kunt hem ook gebruiken bij twee touwen van gelijke dikte. Met het dikste touw maak je een lus, waarna je het dunste touw, zoals op het het plaatje, er doorheen werkt. Als er veel kracht op het touw komt te staan is de schootsteek vaak redelijk makkelijk los te maken. Ook touwen van gelijke dikte kun je goed met een schootsteek verbinden. Bij het vlag hijsen worden zowel de schootsteek als de platte knoop gebruikt. De schootsteek gebruik je om de bovenkant mee vast te maken en de platte knoop voor de onderkant.


Mastworp

De mastworp wordt gebruikt om een touw aan een paal vast te maken. Let erop dat je het uiteinde niet te kort wordt, de mastworp kan dan losschieten.
Leg eventueel een enkele knoop of nog beter maak een mastworp met voorslag.


Mastworp met voorslag

De mastworp met voorslag schiet minder snel los dan de gewone mastworp. Sla voordat je kruist het touw een keer extra rond de paal.


Constrictor knoop

De constrictor knoop lijkt veel op de mastworp maar blijft veel beter zitten. Soms kun je hem na gebruik zelfs niet meer los krijgen. De knoop zorgt ervoor dat het bouwwerk stevig blijft staan.


Paalsteek

Met de paalsteek maak je een niet-schuivende lus in een touw. Bijvoorbeeld om de onderkant van de vlag bij de paal te houden maar toch de vlag te kunnen hijsen en strijken.
Ook na zware belasting is een paalsteek vaak vrij eenvoudig weer los te maken.


Timmersteek

De timmersteek gebruik je om een touw even snel aan een paal vast te maken. Ook bij het begin van een diagonaalsjorring gebruik je een timmersteek. Je draait het uiteinde van het touw een aantal keer om zichzelf heen bij de gevormde lus. Deze lus schuif je om de paal. De timmersteek is, vooral bij glad touw en hout en bij grote belasting niet echt betrouwbaar. Gebruik dan altijd een mastworp.


Achtknoop


De acht knoop wordt, net als de enkele knoop, gebruikt om een verdikking in het uiteinde van een touw te maken zodat je er houvast aan hebt.
Deze knoop is echter makkelijker los te maken dan de enkele knoop.
Hij wordt veel gebruikt op zeilboten.


Zeilmakers-takeling

Elk touw heeft twee uiteinden. Als je gaat pionieren rafelen deze uit. Als het touw erg dun is, smeer je de uiteinden in met lijm of verf, drukt ze aan en laat ze drogen. Of je legt een klein knoopje in het uiteinde.

Voor wat dikker touw zijn er andere mogelijkheden. Als het touw van kunstvezel gemaakt is, smelt je het uiteinde af (bijvoorbeeld met een gloeiend heet mes)

Een betere manier, ook bruikbaar bij touw gemaakt van natuurvezels, is de takeling. Hoe je de eenvoudige zeilmakers-takeling maakt, zie je op de tekening.


Met de twee touwtjes a en b draai je in tegengestelde richting om het touw heen. Als je genoeg windingen om het touw gemaakt hebt, knoop je a en b met een platte knoop aan elkaar. De platte knoop moet tussen de strengen liggen.


Scouting Kralingsche Troep

terug(naar installatie)
(naar 3e klasse)